Gå til innhold
☰ Meny

Hvordan vet to kjærester at de passer sammen?

Å finne det mennesket vi skal gifte oss med, er noe som opptar de fleste av oss. Men hvordan kan vi finne ut om vi passer sammen? Her finner du en rekke spørsmål som kanskje kan hjelpe deg med å finne svaret. Spørsmålene er tankevekkere som du og kjæresten din (hvis du har en) kan jobbe med for å komme videre i forholdet deres. Lykke til!

Gode forhold er ikke bygd på godt utseende, magisk tiltrekning eller seksuelle lystopplevelser – men på noe mye mer alminnelig: God kommunikasjon. Kan dere snakke åpent om hvilket som helst emne en av dere er interessert i, eller dreier alt seg om «oss» og «meg»? Kan du snakke ærlig om det som bekymrer og opptar deg, eller samler du det opp helt til det tyter ut eller eksploderer? Noen mennesker prater en masse, andre er mer stillfarende. Kommunikasjonen kan gå i det tempoet begge føler seg vel med. Men det er avgjørende at dere prater sammen regelmessig og om stadig nye temaer. Det er hemmeligheten som får kjærligheten til å vokse.

Har dere det gøy sammen?

Livet er selvfølgelig ikke bare å prate. Dere vil bruke hverandre opp eller kjede hverandre i hjel dersom dere prøver å være serøse hele tiden. Hjelper dere hverandre til å slappe av, le og ha det gøy sammen? Finner dere på ting som begge synes er morsomme? Setter dere pris på bare å være sammen – ikke begravd i hete omfavnelser eller oppslukt av intense diskusjoner, men kort og godt å gjøre dagligdagse og enkle ting sammen?

Er dere gode venner?

Har dere en sterk følelse av kameratskap og vennskap – og ikke bare forelskelse? Er kjæresten din den du aller helst vil bruke tid sammen med? Hvis dere gifter dere, vil dere få tusenvis av timer sammen. Det å trives sammen er avgjørende for at et forhold skal lykkes. Venner får fram det beste i hverandre. Gode vennskap leder til mer liv, mer kreativitet og mer energi. Venner gir hverandre livsmot. Er det slik med deg og kjæresten din?

Har dere en del felles interesser?

… utenom interessen i hverandre, vel å merke! Felles interesser er råmaterialet i godt vennskap – det er så mye lettere å være venner når man liker å gjøre ting sammen. Er det stor forskjell på dere i skolegang og utdannelse? Vil disse forskjellene kunne skape problemer? Kanskje dere ikke starter opp med så mange felles interesser, men er dere villige til å la dere engasjere i noe nytt for hverandres skyld?

LES OGSÅ: Kreative kjærester

Trives dere med hverandres familie og venner?

Det er sant at når en gifter seg, så gifter en seg med hverandre, og ikke med slekt og venner. Men de som gifter seg, kommer ikke til å tilbringe resten av livet for seg selv. De vil trenge andre i familien, og andre venner. Det er viktig at dere trives med hverandres familie og venner, eller i hvert fall at dere godtar dem og kommer rimelig godt overens med dem. Hvis ikke vil dere lett oppleve alvorlige problemer som ektepar.

Kan dere arbeide sammen?

Er dere i stand til å samarbeide om hverdagslige og kanskje ubehagelige oppgaver? Hvis en gifter seg, venter det mange slitsomme og lite spennende oppgaver som må gjøres. Noen må lage mat, vaske opp, støvsuge, vaske klær og stryke, osv. Senere må sannsynligvis noen skifte bleier, våkne midt på natta for å trøste barnet og sånne ting. Er hver av dere villig til å yte sitt når det gjelder denne siden av et livslangt forhold?

Godtar dere hverandres feil og uvaner?

Er dere glad i hverandre – med kviser, irriterende uvaner og det hele? Er dere stolte av hverandre, alene og sammen med andre? Det er et spørsmål om å gi og få. Men folk forandrer seg ikke lett. Og vanligvis forandrer de seg bare når de selv vil, ikke når de føler seg presset til det. Dersom det er ting ved kjæresten din som du misliker, så ikke regn med at hun/han vil rette på det etter bryllupet. Du kommer sannsynligvis til å bli skuffet.

LES OGSÅ: Hvor går grensen?

Bygger dere hverandre opp? 

Er kjæresten din med på å gi deg større selvtillit, elle blir du usikker? Opplever du deg som et barn eller som voksen sammen med kjæresten din? Underlegen eller overlegen? Oppmuntret eller mismodig? Føler du deg elsket og hel når du er sammen med henne/ham? Hvis kjæresten din ikke lokker fram i deg en god selvfølelse, er det alvorlig. Da er sjansen stor for at dere en vakker dag ender opp blant dem som ikke gjør stort annet enn å kritisere hverandre.
Har dere felles livsverdier? 

Hva med ærlighet i de små ting, og i de større … Hva med betydningen av en levende gudstro, familieandakt, ansvar i menighet og samfunn? Har dere felles syn på rolle- og oppgavefordeling i hjemmet? Hva med barneoppdragelse? Og prevensjon og abort? Dere behøver ikke å like de samme tingene eller ha nøyaktig samme mening om alle verdispørsmål. Men hvis dere ikke er enige om de grunnleggende verdiene, vil dere ende opp i dyptgående diskusjoner. Ofte.

Er dere fornøyd med hvordan dere tar avgjørelser?

Hvis dere bestemmer dere for å gifte dere, vil ekteskapet føre med seg talløse avgjørelser; om selve bryllupet, om jobb og bosted, om bolig og pengebruk, om praktisk ansvarsfordeling, om barn, om engasjement utenfor hjemmet, og mye mye mer. Hvis dere skal unngå bitre diskusjoner og langvarige uoverenstemmelser, trenger dere allerede nå å jobbe med hvordan dere tar avgjørelser – både store og små. Det viktigste er ikke systemet dere bruker, men at dere begge er tilfreds med det.

Har forholdet vært harmonisk?

Selvsagt har dere hatt noen diskusjoner – til og med noen harde. Men kjærestepar som generelt opplever forholdet som tøft og stormfullt, kan regne med enda større stormer i ekteskapet. Det kan derfor være lurt å vurdere en pause i forholdet, elle å be om råd fra noen med lenger erfaring. Det dummeste dere kan gjøre, er å overse faresignalene og risikere skipbrudd etter lang tid (eller til og med i ekteskapet).

Er de seksuelle følelsene under kontroll?

Hvis svaret er nei, kan det lure problemer lenger framme. Dere vil ofte bli nødt til å utøve selvkontroll hvis dere blir gift. Det vil være nødvendig både på det seksuelle området og på mange andre. Og dersom dere ikke er i stand til å seire i den kampen nå, kan det blir vanskelig å seire senere. Problemet med sex før ekteskapet har mange ulike sider, men vi kan minne om noen få:

– Sex før ekteskapet fører ofte med seg skyldfølelse fordi en bruker en av Guds gode gaver i en gal sammenheng.

– Sex setter i gang veldig sterke følelser som kan lure dere inn i en forpliktelse (og ekteskap) som dere senere vil angre på.

– Vanskelige perioder, som alle ektepar opplever, kan bli enda mer problematiske på grunn av svekket tillit: «Hvis han ikke klarte å kontrollere seg før vi giftet oss, hva er det han driver på med nå som han kommer så seint hjem om kvelden?»

– Og viktigst av alt: Gud har aldri opphevet budet om ikke å drive hor, altså å utfolde seg seksuelt utenfor ekteskapets rammer

Stoler dere på hverandre?

 Du stoler på en annen hvis du er overbevist om at vedkommende vil gjøre det som er rett. Denne tilliten er avgjørende i et livsvarig forhold. Dersom dere ikke har full tillit til den andres ærlighet, bruk av penger, av alkohol, behandling av barn, seksuell troskap, osv., vil et eventuelt ekteskap fort kunne ende i katastrofe.

Har dere vært sammen lenge nok?

 Det finnes ingen regel som gjelder alle, men det er umulig å bli godt kjent med hverandre uten å ha masse kvalitetstid sammen. Det er bare de timene, ukene og månedene dere tilbringer sammen som vil lede dere gjennom den første kjærlighetens «forblindelse». Da vil dere også bli i stand til å se realistisk på hvem den andre egentlig er. Mange erfarne rådgivere anbefaler at kjærestepar i hvert fall bør la sommer og vinter passere før de gifter seg.

Har dere kranglet og tilgitt hverandre?

Hvem som helst kan ha det fint sammen når sola skinner. Men å lære seg å godta og tilgi hverandre når man er blitt såret, krever noe mer. I løpet av en ukes krise kan dere lære mer om hverandre enn i løpet av en måned med lykke. Hvis du ikke kan tilgi, hvis du samler på gamle anklager, hvis du bruker «taushetsstrategien» for å få det som du vil, eller hvis hver eneste uenighet ender i en stor diskusjon – da er dere ikke klare til å gifte dere.

Har dere diskutert deres drømmer for ekteskapet?

De fleste mennesker som planlegger å gifte seg har fullt av bilder i hodet sitt – bilder av livet sammen med den de elsker. Men ofte glemme de å fortelle til hverandre hvordan bildene ser ut. Og det er synd – for sannsynligvis ser bildene veldig forskjellige ut på en del områder. Dersom du overlater til kjæresten din å gjette hvordan drømmene og forventningene dine er, da vil han eller hun sannsynligvis gjette feil. Det kan dreie seg om så forskjellige områder som økonomi, husarbeid, barn, jobb, ferier, felles fritidssysler, seksuelt samliv og nærhet, osv. Gjør disse drømmene om til ord og prat om dem!

LES OGSÅ: Og vips så var jeg gift

Har dere sjekket med produsenten?

Ekteskap kan være det beste og mest tilfredsstillende forhold mellom mennesker som finnes. Og det er enda mer sant hvis man lever med en åpen himmel over seg. Gud har gitt ekteskapet sitt godkjenningsmerke. Det hele er egentlig hans ide. Med hans hjelp vil dere finne det lettere å elske, godta, gi og tilgi. Disse ingrediensene er Gud faktisk spesialist på … Derfor, når dere synes at noe av dette er vanskelig, så snakk med produsenten. Og les bruksanvisningen!

Har dere snakket med noen andre?

Mange par vil helst holde sitt privatliv for seg selv – være «rådgivere» for hverandre, eller kjempe seg gjennom problemene alene. Men ofte hjelper det å se ting fra en annen synsvinkel. En tredje person kan ikke fortelle dere om det å inngå ekteskap er det rette skritt å ta, men han/hun kan hjelpe dere med spørsmål som dere har oversett eller problemer dere ikke greier å løse. Oppsøk en erfaren venn, en prest, eller en annen dere har tillit til. Gjør det nå, ikke vent til seinere.

Et livslangt løfte

Et ekteskap består av en forbausende blanding av det dagligdagse og det ekstraordinære, av smerte og glede, krav og nytelse. Det dreier seg om et bevisst valg: Vi velger å elske, å forstå, å tilgi, å vokse sammen. Er du villig til å investere det som er nødvendig?

Det livslange fellesskapet med den spesielle personen kan bli det beste du vil få oppleve her på jorda. Men ikke lev på illusjoner: Flere ekteskap dør på grunn av for dårlig vedlikehold enn av noen annen grunn. Dersom forholdet deres er viktig for deg – og du ønsker at det skal utvikle seg og blomstre – da er det ditt ansvar å jobbe for at det skal fungere.
Sats alt! Bli kjærester som møter framtida med åpne øyne og brennende hjerter!

Fra boken Verdt å vente på av Øivind Benestad