Gå til innhold
☰ Meny

Bygg opp selvfølelsen din

Jeg var en ganske vanlig tenåring da jeg vokste opp. Men på et eller annet tidspunkt begynte jeg å tenke mer og mer negativt om meg selv. Jeg hadde noen opplevelser som satte seg i magen – der jeg tolket det som at jeg var ikke god nok eller pen nok.

Jeg trodde kanskje at dette kom til å gå over av seg selv, var det ikke det alle sa, at man var så usikker når man var tenåring, men at alt skulle bare bli bedre når man var i 20 årene. Det hadde jeg hørt. Jeg må faktisk si at det bare ble verre og verre. Disse tankene i hodet mitt, de forsvant ikke bare fordi jeg ble 20. De forsvant ikke når jeg fikk meg kjæreste. Eller når jeg var ferdig utdannet. Jeg gikk hele tiden og tenkte "bare jeg får meg kjæreste… bare jeg blir ferdig med denne eksamen… bare jeg blir ferdig med å studere… bare jeg flytter dit… bare jeg får meg jobb… " – da skal det bli bedre. Men ingen ytre omstendighet, det som skjedde rundt meg fikk tankene mine vekk. Kanskje de ikke var så tydelige når jeg var forelsket eller travel med andre ting i hodet.

Men disse tankene mine, de gav seg ikke. Om noe var det bare verre. Jeg var ikke syk. Men det var slitsomt å se så ned på meg selv og ha så lave tanker om meg selv. Slitsomt å være så utrolig usikker.

Kanskje du har opplevd det samme, at andre har sagt noe til deg eller om deg som har satt seg fast i hodet ditt? Kanskje var det noen som slang en kommentar en gang, men hvor mange ganger har du ikke repetert den tanken i hodet ditt etterpå? Kanskje hundrevis av ganger?? Det en tenker mye blir en sannhet for oss.

Men hva er selvfølelse?

Jeg hadde lav selvfølelse. Men selvfølelse er ikke det samme som selvtillit. Selvtillit er knyttet til det du gjør. Er du god på ski har du god selvtillit på det. Jeg som ikke kan det, har lav selvtillit når det gjelder ski. Hadde jeg øvd masse på det hadde selvtilliten min blitt bedre siden jeg ble bedre på akkurat den tingen. Men andre ting jeg ikke kan har jeg fortsatt lav selvtillit på. Selvfølelse derimot handler om hva jeg tenker om meg selv, min verdi. Om jeg er god nok, om jeg liker meg selv. Har jeg god selvfølelse er jeg tryggere på meg selv. Har jeg lav selvfølelse blir jeg usikker på meg selv og sammenligner meg ofte med andre.

Tanker blir til tanketrær

Hvis det blir plantet en negativ tanke om deg selv eller andre – et tankefrø; så kan vi tenke videre på dette i det vide og det breie, vanne det med oppmerksomheten vår, slik at det vokser seg til store tanketrær! Til slutt er de negative tankene om oss selv og også andre helt automatiske! Og hva skjer da? Vi bryter ned oss selv. Men noen ganger er vi vår egen verste fiende der vi tenker tanker som:

  • Å så dum jeg er
  • Så stygg jeg er
  • Jeg er ikke så fin som...
  • Jeg er ikke så kul som...
  • Ingen vil være sammen med meg...
  • Jeg er ikke kul nok

Og sånn fortsetter vi.

Men hvis vi kan bryte oss selv ned, kan vi ikke da også bygge oss selv opp?

JO! Det er mulig! Har du lyst å tenke negativt, har du lyst å dra deg selv eller andre ned; velg det motsatte! Det er mental trening på høyt nivå det! Men det er ikke det som kommer naturlig for oss. Det som kommer naturlig for oss er det vi alltid gjør, nesten uten å tenke gjennom det. For mange er det negativt.

Men kan vi bare slutte å tenke negativt da?

Vi kan si at det er så enkelt å bare si «ikke tenk slik – gjør heller slik eller ditt og datt…» men så enkelt er det ikke. Men et ordtak sier «kan ikke hindre en fugl i å fly over hodet ditt, men du kan hindre den i å bygge reir i håret.» Altså, vi kan ikke hindre en tanke i å komme inn i hodet vårt, vi tenker 70.000 tanker hver dag! Men vi kan la være å gi de negative tankene så stor plass at de tar over, eller blir til reir for disse fuglene slik at de BOR i hodene våre! Vi kan velge hva vi ønsker å tenke videre på.

Tanker er ikke likegyldige

Hva du tenker er ikke likegyldig. Før trodde man at «hjernen bare var sånn». At hjernen var statisk. Men nyere forskning viser at det er ikke sant. Hjernen er formbar, hele livet!

En tanke er faktisk noe fysisk. Hver gang du tenker og velger bygger du noe i hjernen din; du lager tankebaner. Som stein på stein. Så det er sant at det du tenker er med og former deg.

Alle handlinger du gjør var først en tanke. Så hva du tenker er viktig. Vi har en utrolig hjerne som gjør at selv om vi har gått de samme stiene år etter år, så er det mulig å gå opp nye stier, altså tenke nye tanker. Dette er godt nytt for alle! For det betyr at hvis det er sider av oss selv vi ønsker å forandre på, så kan vi det! Det er ikke slik at «vi bare er sånn». Vi kan velge å være slik, eller vi kan velge NYE TANKEBANER!

Forskningsprosjekt

Et forskningsprosjekt tok for seg Londons taxisjåfører. Det viste seg at de har en større utviklet bakre del av hippocampus fordi det å kjøre taxi i London er så krevende. Det er 25 000 gater å holde styr på, og det er et veinett som er så komplisert at det kreves utdannelse for å være taxisjåfør! Men så tenkte de, kanskje det bare er at de kjører mye i London som er greia?! Men da forskere sammenlignet Londons bussjåførers hjerner med taxi sjåførenes så de at det var ikke antall timer bak rattet, eller stresset av trafikken i London som gjorde at denne delen av hjernen var mer utviklet enn hos andre. Bussene kjørte jo bare i samme bane hele tiden. Men det var rett og slett den mentale anstrengelsen som trente opp hjernene deres. Kun det at de brukte den delen av hjernen MYE! De trente rett og slett den delen av hjernen, og den ble fysisk større.

Hvorfor er ord viktig?

Gud har tanker om oss. Han skapte ved å si ord. 1. Mos 1.3: «Da sa Gud: «Det skal bli lys!» Og det ble lys.» Gud skapte med ORD. Det er ikke tilfeldig at det er tanker han snakker om i Bibelen, hva vi sier, hva vi fyller oss med – for det er med på å SKAPE! Gud skapte med ord, vi skaper med ord også. Uvennskap, vennskap og kjærlighet. Og vi skaper noe i oss selv med tankene våre; negative eller positive tanketrær. Men det er vårt eget valg.

Så hva gjør man da? Bygg Positive tanketrær! Start med å si nye ting til deg selv! Start med å si at Jeg er verdifull. Jeg er god nok. Jeg er høyt elsket. Selv om det kjennes rart, så fortsett, for det er slik man bygger POSITIVE tanketrær! Det er slik man bygger seg selv opp. Ikke til å bli innbilsk og rar, men til å bli mer av det beste av deg, mer slik Gud skapte deg til å bli!

Så, hva tenker og sier du om deg selv?

Jeg utfordrer deg:

  • Velg deg 3 setninger, positive!
  • Se dem til deg selv i speilet, hver dag i 3 uker. Se hva som skjer.

Det kommer til å skje noe i deg, for dine ord skaper. 

Ann Helen Sperrud http://www.annhelen.no