Gå til innhold
☰ Meny

En liten puppe-guide for jenter

Små pupper, store pupper, skeive pupper, henge-pupper, runde pupper, spisse pupper...

I puberteten utvikler jentekroppen seg, og en begynner å få pupper. Men hvordan skal de egentlig være? Hva er normalt? Hva skal jeg si når jeg trenger en BH? Slutter de noen gang å vokse – eller kommer de noen gang til å begynne?

Her er en liten guide:

På samme måte som hos pattedyrene får menneskenes barn melk fra morens  bryster etter at de blir født. Før puberteten er jentenes bryster flate akkurat som hos gutter, men på grunn av hormoner som kommer i puberteten begynner brystene å vokse. Brystene får da kjertelvev som kan produsere melk når kvinnen har fått et barn.

Når kommer de?

Når man får pupper varier etter når man kommer i puberteten. Dette varierer veldig fra person til person, for jenter starter puberteten ofte i 10-12 års alderen (men også seinere), og den er som regel over når jenta er blitt 15-17 år. Puppene pleier å vokse i rundt to år etter den første mensen din kommer, og for mange er de ikke ferdig utvokst før de er nærmere 18 år.

Når puppene vokser kan man kjenne en hard klump inni, som kan gjøre vondt om en kommer borti. Dette er normalt, og ikke farlig.

Størrelsen på puppene

Hvordan puppene dine blir seende ut til slutt avhenger av gener og hvordan du ellers ser ut.

Størrelsen og formen på brystene bestemmes først og fremst av arv og gener, men da både fra mor- og farsiden. Så selv om det er arvelig, kan altså mor og datter ha veldig ulik størrelse på puppene siden genene både fra mor og far spiller inn.

En annen faktor som betyr noe for størrelsen er hvor mye fett en har på kroppen, fordi pupper også består av en stor del fettvev. Tynne jenter vil derfor ha mindre pupper enn frodige jenter.

På grunn av fettet i puppene, kan ikke puppene trenes større ved styrkeøvelser. Men puppene kan bli mindre når vi blir tynnere, fordi kroppen forbrenner bort fettet.

Mange jenter opplever at puppene vokser ulikt og at den ene puppen er større enn den andre. For noen jevner det seg ut etterhvert, mens andre vil alltid ha ulik størrelse på dem hele livet.

Brystvorter

Hvordan brystvortene ser ut varierer også fra jente til jente.

Noen har et tydelig markert, mørkt område med en brystvorte i midten. Andre har ikke markerte, tydelige brystvorter, men mer et glatt, mykt område med litt mørkere farge midt på puppen. Hos noen er det området med mørk hud stort, mens noen har et lite område.

Det er vanlig at det “knopper seg” en liten eller stor brystvorte i midten av det mørke området, spesielt når en fryser. For noen kan brystvortene være innovervendte. Dette forandrer seg hos noen, mens andre fortsetter å ha innovervendte brystvorter hele livet. Brystvorter er følsomme for berøring.

Noen synes det er deilig at brystvortene stimuleres, mens andre synes det er ubehagelig. Noen kjenner ikke så mye til det.

Rundt brystvorten på det mørke området, er det mange små talgkjertler, disse ser ut som små knopper eller prikker. Slike talgkjertler har et hvitt innhold dersom en klemmer på dem. Det er helt normalt og det er best å la dem være i fred.

Jeg trenger en BH

Etter hvert som puppene vokser kan en føle behov for en BH som kan holde dem på plass.

Mange syns det kan være litt flaut å spørre foreldrene om ting som har med puberteten og gjøre. Det kan faktisk godt være at foreldrene din syns det er litt vanskelig å vite hvordan de skal ta det opp med deg også. Det som er bra å vite er at alle damer har vært i akkurat samme situasjon som deg, selv om det er noen år siden.

Det kan være lurt å bestemme seg for et tidspunkt du vil spørre om du kan få en BH. Som regel er det enkleste ofte det beste; å bare si direkte at du føler at du trenger en BH. Hvis du ikke får til å si det direkte, kan du også skrive en lapp om det. Før du kjøper din første BH kan det være lurt å ta noen mål, slik at du lettere kan finne BH-størrelsen din.

Bh-størrelser består av et tall og en eller flere bokstaver bak. Tallet står for omkretsen målt rundt ryggen, rett under brystene. Bokstavene står for cup-størrelsen, altså skålen som former seg rundt brystet. A-cup er det minste og jo lenger ut i alfabetet en kommer, jo større blir cupen.

Det kan være lurt å spørre en som jobber på undertøysavdelingen eller undertøysbutikken om hjelp til å finne riktig størrelse. De har god erfaring, og hjelper folk daglig, så de syns ikke det er rart at du spør om hjelp.

Jenter har altså pupper i alle størrelser og fasonger, og det er lite man kan gjøre for at disse skal forandre utseende eller bli større. Ingen har helt like pupper, og det finne ingen standard for hva som er “riktig” størrelse og utseende. Dine pupper er like flotte som alle andre sine pupper, så vær stolt av dem uansett størrelse eller utseende.

Derfor er det lurt å prøve å bli glad i og trives med de puppene du har uansett hvordan de er (– og husk, det er din personlighet og utstråling som gjør deg tiltrekkende og vakker!).

Les også disse relaterte spørsmålene:

12 år men har ikke pupper

Snart 14 og har ikke pupper

Har brystene mine stoppet å vokse?