Gå til innhold
☰ Meny

Hva skjer når jenter kommer i puberteten?

I løpet av noen få år utvikler kroppen seg fra barn til voksen, det er dette som kalles puberteten.

Før puberteten er jenter og gutter ganske like, selv om kjønnsorganene ser forskjellige ut. Men i løpet av puberteten blir jenter og gutter mer forskjellige. For jenter starter puberteten ofte i 10-12 års alderen, og den er som regel over når jenta er blitt 15-17 år gammel.

Puberteten begynner med at hjernen utskiller hormoner som får eggstokkene til å produsere østrogen. Østrogen er et såkalt kvinnelig kjønnshormon som påvirker mange forskjellige deler av kroppen.

Noe av det første som skjer er at brystene begynner å utvikle seg. Først blir det en liten klump under hver brystvorte som kan være litt øm å ta på. I løpet av et par års tid vokser disse slik at jenta begynner å få bryster. Det er veldig forskjellig fra jente til jente hvor fort dette skjer og hvor store brystene blir.

Omtrent samtidig med at brystene begynner å utvikle seg begynner det å vokse hår rundt jentas kjønnsorganer. I begynnelsen er det bare noen få tynne hår, etter hvert blir det mer hårvekst rundt kjønnsorganene og på innsiden av lårene. Jenta får også hårvekst under armene.

Østrogen gjør at livmoren blir større og veggene i skjeden blir tykkere. Samtidig kan det begynne å komme litt væske og hvitaktig utflod fra skjeden. Etter hvert får jenta sin første menstruasjon. Eggstokkene begynner også å frigjøre en eggcelle omtrent en gang i måneden slik at jenta kan bli gravid hvis hun har samleie.

I begynnelsen kan det være veldig forskjellig hvor ofte jenta får menstruasjon, men etter hvert stabiliserer det seg på omtrent en gang i måneden. Etter hver menstruasjon blir slimhinnen i livmoren tykkere slik at den er forberedt på å gi næring til fosteret hvis jenta blir gravid. Under menstruasjonen løsner en del av slimhinnen og forsvinner ut gjennom skjeden sammen med noe blod.

Under puberteten vokser kroppen raskere enn tidligere. Jenta får også bredere hofter og mer fett på kroppen. Dette er helt normalt og det er også normalt å spise mer mat enn før. Dette er nødvendig for at kroppen skal utvikle seg til å bli voksen, og da er det også normalt å gå opp i vekt.

Hormonforandringene i kroppen gjør at jenta svetter mer enn da hun var barn, og svetten får mer ”voksen” lukt. Huden produserer mer fettstoffer, derfor er det også mange som får en del kviser i puberteten. Noen opplever også at humøret svinger mer enn tidligere, men dette går over etter hvert.

Les også : Hva skjer når gutter kommer i puberteten?