Gå til innhold
☰ Meny
Banebytte

Banebytte

Den tidligere Chelsea-spilleren Gavin Peacock forteller om overgangen fra profesjonell fotball til pastortjeneste.

Det er gått 26 år siden jeg scoret i kampen mot Manchester United. Fortsatt hender det at jeg ser opptaket og hører kommentatoren: “Clarke skyter… Keeperen glipper ballen… Peacock kaster seg inn… MÅL! Chelsea tar ledelsen!”

Jeg kan fortsatt kjenne den elektriske stemningen og ekstasen. Dette er noe alle gutter i England drømmer om å få oppleve. Vi tok ledelsen mot Manchester United, en ledelse vi aldri ga fra oss. Vi slo dem 1-0 både hjemme og borte den sesongen (1993-94) – en sjelden prestasjon mot det beste laget i landet – og jeg scoret vinnermål hver gang. Gud gjorde meg til kristen, men han gjorde meg også til fotballspiller. Og da jeg spilte, «kjente jeg hans glede», som den berømte Eric Liddell sa en gang.

Gud var god på fotballbanen i 1994. Han er også god nå, mange år senere.

Profesjonell fotball

Fotball er et kulturelt mikrokosmos. Profesjonelle fotballspillere avspeiler og setter trender: hårklipp, tatoveringer, biler og klær (se for eksempel David Beckham). En tettpakket uke byr på store oppturer og nedturer. Du er frisk det ene øyeblikket og skadet det neste. Du har rikelig med penger den ene dagen, dagen etter er karrieren over. Du kjenner gleden ved å jobbe sammen mot et spennende mål, men så er du vitne til skilsmisser, ja til og med at liv går tapt rundt deg. Mye står på spill og karakteren din blir satt på prøve.

Jeg var velsignet med en fantastisk karriere og spilte for lag som Chelsea, Newcastle og QPR i mer enn 18 år og fikk 600 kamper som profesjonell fotballspiller. Etter å ha lagt støvlene på hylla i 2002, åpnet det seg et nytt eventyr: seks år med fotballsendinger for BBC Sports. Det var enda en drømmekarriere. Enorme sportsbegivenheter som europamesterskap og verdensmesterskap var prikken over i’en i Premier League-sendingene.

Spennende privilegium

Premier League er den mest spennende fotballigaen i verden. Verdens beste spillere vil spille der på grunn av prestisjen og lønningene. Mens 115 millioner mennesker ser Super Bowl, trekker en Premier League-kamp mellom Manchester United og Liverpool et publikum på 500-600 millioner fra hele verden. De fleste spillere sier at de to beste karrierene etter å ha lagt opp som spiller er å bli fotballtrener eller å jobbe med fotballsendinger. Det var et spennende privilegium å være på direktesending til 4 millioner over hele Storbritannia hver uke, gi analyser og fortsatt være involvert i idretten jeg elsket.

Kallet fra Canada

Men Herren ga meg et nytt kall: å forkynne evangeliet. Jeg har vært kristen siden jeg var 18, men kallet til å bli pastor kom for fjorten år siden. Kirken bekreftet kallet, og etter å ha tenkt meg om sa jeg opp jobben i BBC. I 2008 forlot jeg England sammen med kona og de to barna våre for å flytte til Canada. Der var jeg ikke kjendis lenger.

I Canada startet en ny epoke av livet med studier og forberedelser. Det var en stor forandring, fra å forberede tv-sendinger som ble kringkastet til hele verden, til å lese til hebraisk eksamen. Tolv år senere er jeg i Calgary der jeg leder organisasjonen The Council on Biblical Manhood and Womanhood.

Mann og kvinne

Jeg elsket fotball, men får enda større glede av å forkynne evangeliet som er de beste nyhetene i verden. En gang var du under Guds vrede; nå er du fri og er blitt et Guds barn. En konsekvens av evangeliet er at Guds Ånd gir oss kraft til å leve rett, også på seksualitetens område. Forkynnelsen til John Piper åpnet øynene mine for hvordan evangeliet, mannlighet og kvinnelighet faktisk henger tett sammen. Den første talen jeg hørte handlet om hva Bibelen sier om å være mann. Jeg hadde aldri hørt slik forkynnelse, den var elektrisk og budskapet ga mening.

Umodne menn

Jeg hadde sett på nært hold hvor umodne menn kunne være. Da jeg begynte som profesjonell fotballspiller i 1984, måtte vi juniorer gjøre det ingen andre ville. Vi vasket garderober, plukket opp svette klær og pusset de støvlene til de andre spillerne. De forventet at vi gjorde dette uten å klage. Hvis vi stønnet eller ikke viste respekt for seniorproffene, fikk vi ikke være med videre.

Men det var også mye som forandret seg med årene. Mot slutten av karrieren kom det mange kravstore unge gutter som ikke hadde gode mannlige forbilder. De var kresne, gikk i designerklær og kjørte dyre biler uten å ha jobbet for det. Hvis de ble bedt om å pusse fotballstøvler gjorde de det i beste fall halvhjertet. De forsvare seg alltid hvis de ble kritisert. Opprør mot autoriteter, manglende disiplin og dårlig selvkontroll kjennetegner mange unge menn i dag.

Men å være en virkelig mann handler ikke om å være macho; det handler om å være moden.

Utfylle hverandre

Mange har en veldig overfladisk forståelse av hva det vil si å være mann og kvinne. Idrett kan gjøre menn mer modne, men vi må til Bibelen for å finne kilden til ekte mannlighet. Ved å gå til Guds ord kan vi se hva Gud har tenkt om oss som menn og kvinner. I boka The Grand Design skriver jeg sammen med Owen Strachan: «Menn og kvinner ble skapt for å utfylle hverandre (1 Mos. 1,27). Dette er et bilde på Jesu frelsesverk (Efeserne 5,23) som peker på evighetshåpet (Johannes’ åpenbaring 19,7-9) og vitner om den treenige Gud (1. Korinterbrev 11,3)».

Da jeg sluttet som profesjonell fotballspiller i 2008 visste jeg at suksess på idrettsbanen ikke er den viktigste i livet. Fotball går faktisk ikke dypt nok til å gripe hjertet slik Guds Sønn kan gjøre. Bare Jesus gir virkelig glede og evig håp.

Tjene Jesus

Guds ord kan forandre oss og vise oss Guds tanker om å være menn og kvinner. Vi får del i Guds visjon om mann og kvinne i lys av evangeliet. Da blir ekteskap forandret, menn overvinner begjær, kvinner reises opp og menigheter sprer Guds herlighet.

Å score mot Manchester United var stort, å tjene Jesus er enda større.

Artikkelen ble først publisert på thegospelcoalition.org og gjengis med tillatelse fra Gavin Peacock.