Gå til innhold
☰ Meny

Jentevenner - BFF

Gode venninner er det beste som finnes. Det er så godt å ha noen å møte på skolen, noen å ta følge med, kunne slippe å gå alene inn i kantina. Kunne snakke i timevis og kjenne seg forstått – eller kanskje være stille i timevis. Høre på musikk, se tv, være sammen – og vite at en er likt og ønsket.

Gode venninner kan også være krevende og slitsomme. Når vi misforstår hverandre, når en blir fornærmet og det er umulig å rette opp, virker det som. Når ei god venninne bytter deg ut med ei annen. Da er gode venninner blitt snudd til vanskelig vennskap. Og det fine en delte er lissom helt glemt og borte.

Jenter er eksperter på å være fantastiske venninner. Og dessverre er jenter eksperter på lage konflikter og krangle. Kanskje ikke slåss – det hadde nesten vært enklere å bli ferdig med det sånn. Men vi gjør ofte noe som er vel så vondt. Vi snakker bak ryggen på hun vi er sur på. Vi fjerner fra Instagram og sletter sporene etter vennskapet som var. Og fordi vi kjenner den andre så innmari godt vet vi akkurat hva som kan såre aller mest.

Har du opplevd det? Å bli sviktet? Miste ei venninne? Og bli utsatt for sårende, kjip oppførsel og ikke skjønne hvordan det noen gang kan ordnes opp?

Eller kanskje veit du at du har gjort det med noen?

Det er ikke pent. Jenter som krangler er ikke pent. For vi kan være så ufyselige med hverandre. Stikker der vi vet det gjør vondt. Finne ny bestevenninne og gni det inn ovenfor den andre.

Dette er noe av det minst tiltrekkende med oss jenter. Tro meg, gutter ser og skjønner..litt i hvert fall, av hva som foregår i jenteuniverset. Og jeg tror de blir innmari glad for ikke å være jente akkurat da.

Hvorfor skal det være sånn? Hvordan kan vi snu dette? Vi ønsker jo ikke å være onde – men når en blir sjalu på at venninna får nye venner, eller kanskje får kjæreste, så kommer det så vonde følelser at disse dumme instinktene til å såre, slår inn.

Det skulle vært noen kjøreregler for vennskap – når det ikke går så bra.

Jeg ville hatt med disse;

1: Uansett hvor sint, skuffet, såret du er- ikke glem; det du vil at andre skal gjøre mot deg – det skal du gjøre mot dem. Forsøk å tenk etter hvordan du hadde følt om det var du som var den andre. Hadde du likt å bli baktalt? Ble spredt falske rykter om? Hengt ut på nett, oversett på skolen eller avvist?

2: This too shall pass. Eller; det meste går over! Ikke vær en sånn uvenn som ikke kan bli venn igjen. Pass på hva du sier når du er sint og såret, sånn at det ikke blir umulig å bli venner igjen! Når det har gått litt tid går det av og til an å le av gamle krangler eller ikke helt huske hvordan man ble uvenner.

3: Vi trenger alle tilgivelse. Fordi vi alle dummer oss ut, sier noe vi ikke mener eller gjør noe dumt. Jeg må av og til tilgi, av og til bli tilgitt. Og det er ingenting som er så bra som å få en ny sjanse, en klem og muligheten til å bli en bedre venn. Tilgivelse er å anbefale!