Gå til innhold
☰ Meny

Sette grenser i et kjæresteforhold

Hvordan tenker du igjennom dette med din kjæreste?

I vår kultur, i dagens Norge, mener de fleste at for å bli godt nok kjent med en potensiell ektefelle – så bør man ha bodd sammen. I det minste må man kjenne hverandre godt også fysisk, å skulle vente med sex virker for mange absurd og utenkelig. Her tenker Bibelen veldig annerledes. 

Hva om det er slik at det fysiske faktisk kommer i veien for at man som par blir kjent med hverandre?

Det var ikke så mye dating på Jesu tid. Likevel tenker vi som kristne at det er en fin ting å bli kjent med en potensiell ektefelle, og at det er veldig viktig. Men hva om det ikke er den fysiske nærheten som gjør at man blir sikker på hverandre? Hva om det er slik at det fysiske faktisk kommer i veien for at man som par blir kjent med hverandre? 

Gjennom å vente med sex, og holde de store, brennende følelsene litt tilbake, har du en unik mulighet til å bli kjent med personen du er forelsket i. Det er vanskelig, og man er tvunget til å prate om grenser og fristelser – men gjennom dette blir man kjent på et mye dypere plan. 

I tillegg har man også mye tid til å prate og finne på ting sammen, dersom man bevisst prøver å gjøre noe annet enn å kline når man er sammen.

Kanskje blir man etter en stund klar over at det ikke kommer til å bli noe mer av forholdet. Det vil selfvølgelig alltid være vanskelig. Gjennom å ha hatt klare grenser vil man likevel slippe å være knyttet til den andre på en måte som kan gjør det vanskeligere å avslutte forholdet. Kanskje blir det også lettere å omgås senere i livet, selv om dere begge ender opp med noen andre?
 

Konkrete tips

Hvordan sette disse grensene i forholdet?


Tips 1 – Grad av forpliktelse må matche grad av intimitet 

Gud har skapt sex som noe fantastisk. Det knytter sammen og gir en dyp intimitet. Men all intimitet bør følge forpliktelse. Man ville ikke gitt noen man ikke kjente eller stolte på kontroll over økonomien sin eller livet sitt. All intimitet er sårbar. Derfor er det viktig at graden av intimitet følger graden av forpliktelse og trygghet.  

Å sette grenser i kjæresteforhold gjelder ikke kun for de fysiske sidene av forholdet. Det krever visdom og modenhet å bevare hjertet sitt. Som kjærester trenger man ikke dele alt i livet sitt med hverandre fra dag én, det er også viktig å bygge de emosjonelle og åndelige delene av forholdet – en og en stein om gangen.


Tips 2 – Sett konkrete grenser 

Ofte blir det med tanken når det gjelder å sette grenser. Man har kanskje en tanke om hvor langt man selv vil gå, men når man først er i en situasjon der grensene blir utfordret, av en selv eller kjæresten, er det lett å glemme. 

Snakk sammen! Bli enige om grenser sammen, og hjelp hverandre til å overholde dem. Det å snakke om disse tingene er en styrke og vil gjøre det lettere å snakke om sex og lyst også etter at man er gift. 

Det hjelper selvfølgelig ikke å kun prate om grensene, man må også gjøre klare tiltak for å overholde dem. Det vil være vanskelig, og det blir bare verre til nærmere man kommer ekteskapet.  Finn på ting sammen, unngå situasjoner som gjør det vanskeligere. Gjennom å gjøre aktiviteter sammen har man enda en gylden mulighet til å bli bedre kjent med hverandre. 


Tips 3 – Hvordan ære Gud? 

Hvor langt er for langt?

Feil spørsmål. 

Gud er ikke slik at han sitter og ser på og venter på å klikke når dere har tråkket over streken. 

Gud setter ikke grenser fordi han vil gjøre det vanskelig for oss. Han vil det beste for oss, og det beste for kjæresten vår. Han vil at vi skal slippe usikkerhet og kjærlighetssorg. 

En fin måte å tenke på det er å holde fokuset på hvordan man kan ære Gud gjennom kjæresteforholdet sitt. Hvordan kan man sammen komme nærmere Jesus, og forstå litt og litt mer av hvorfor man setter grenser og hva som er Guds tanke for et godt ekteskap. 

Man har ikke grenser kun for å hindre vonde følelser om man slår opp, men også for å få et enda tryggere og bedre ekteskap hvis man faktisk ender opp sammen. 

 

Alltid tilgivelse

Det er vanskelig, og det vil være situasjoner der man lenge har balansert på kanten, eller kanskje tråkket helt over grensene. 

Det finnes alltid tilgivelse. Gud tilgir – tilgi hverandre også! 

Men ikke bruk det at det allerede har skjedd som en unnskyldning til å fortsette. Snakk om det, og bruk det som en mulighet til å reetablere grensene. 

Teksten er hentet med tillatelse fra Itro.no