Gå til innhold
☰ Meny

Del 2: Ekteskap og sex: Hva menes med hor?

Bibelen bruker to forskjellige uttrykk for å beskrive seksuell aktivitet utenfor ekteskapet: ekteskapsbrudd og hor. Med ekteskapsbrudd mener Bibelen et seksuelt forhold mellom en gift person og en annen enn ektefellen.

Det finnes tallrike steder i Bibelen som sier hva Guds vilje er i den saken. Her er noen få av de Bibelstedene:

  • 2 Mosebok 20,14: Du skal ikke bryte ekteskapet
  • Matteus 19,18: Du skal ikke bryte ekteskapet
  • Jakob 2,11: Du skal ikke bryte ekteskapet

I delte spørsmålet trenger ingen å være i tvil, Vi har fått klar beskjed fra Gud om å ikke bryte ut av vårt eget ekteskap - eller å bryte inn i andres.

Ordet "hor"

Bibelen er klar også når det gjelder sex mellom ugifte personer. Bibelen kaller det hor. Fordi ordet har en negativ og «skitten» klang, føler mange at det ikke kan ha noe med deres seksuelle aktivitet å gjøre. Det er derfor viktig å forstå hva hor virkelig er. Det greske ordet i Det nye testamentet som blir oversatt med hor, er porneia. Ordet kan også oversettes med seksuell umoral.  Fotnoten til Matteus 5,27 i Bibelselskapets utgave forklarer at hor er «alle seksuelle forhold før og utenfor ekteskapet». Det betyr ikke noe for bruken av ordet om man har tilfeldig sex med noen, eller om man ligger med kjæresten eller forloveden. Begge deler er hor, fordi det i begge tilfeller dreier seg om sex utenfor ekteskapets rammer.

Til sammen med ordet hor brukt mer enn 30 ganger i Det nye testamantet. Nedenfor finner du noen av dem: Matteus 15,19-20: «Fra hjertet kommer onde tanker, mord, ekteskapsbrudd, hor. Slikt er det som gjør mennesket urent». 1. Korinterbrev 6,18-20: «Hold dere borte fra hor! All synd som et menneske ellers gjør, er utenfor kroppen. Men den som driver hor, synder mot sin egen kropp. Dere tilhører ikke lenger dere selv: Dere er kjøpt, og prisen betalt. Bruk da legemet til Guds ære!» 1. Korinterbrev 7,2.9: «For å unngå hor skal enhver mann ha sin kone og enhver kvinne sin mann Dersom de [ugifte] ikke kan være avholdende, bør de gifte seg. For det er bedre å gifte seg enn å brenne av begjær». 1 Tessalonikerbrev 4,3-5» «Dere skal holde dere borte fra hor; enhver skal vite å vinne seg sin egen hustru i hellighet og ære, ikke i sanselig begjær som hedningene,. de kjenner jo ikke Gud».

Det handler ikke om prostituerte

Noen tror at hor bare dreier seg om seksuelle forbindelser med horer, dvs prostituerte. Det er ikke riktig. I Bibelen er hor, eller seksuell umoral, det å ha sex med et menneske man ikke er gift med. Det er i strid med Guds vilje og har ikke hans velsignelse. Her er en del viktige bibeltekster om kjærlighet, samliv og sex: 1. Mosebok 39Ordpråkene 5-7, Høysangen, Matteus 19,1-121. Korinter 6:11-20, Matteus 5:27-32 1. Korinterbrev 7,1-9Efeserne 5,5-6Efeserne 5,25-33Hebreerne 13,4

En ny start

«Hva om jeg har brutt Guds bud om ikke å drive hor», vil du kanskje spør. Hva skal jeg gjøre da?» Svaret er enkelt, og samtidig krevende: Bekjenn din synd for Gud, ta imot hans nåde og tilgivelse, ta et oppgjør med dine handlinger, og bestem deg for å leve etter Guds vilje fra nå av. Det kan være tøft å bryte med en livsstil som kanskje de fleste nordmenn synes er helt naturlig. Men det koster å ta sin tro på alvor. Samtidig ønsker Gud å gi oss styrke tit å leve rett, og han ønsker å gi oss sin glede.

Glem heller ikke dette løftet: «Dere har ikke møtt noen overmenneskelig fristelse. Og Gud er trofast, han vil ikke la dere bli fristet over evne, men gjøre både fristelsen og utgangen på den slik at dere kan klare det» (1. Korinterbrev 10,13). Følgende bibelvers vil hjelpe deg til å se at Guds tilgivelse også gjelder for deg og din situasjon: «Mester, denne kvinnen er grepet på fersk gjerning i ekteskapsbrudd.»... Da sa Jesus: »Heller ikke jeg fordømmer deg. Gå bort, og synd ikke mer fra nå av!» (Johannes 8,2-111.) "Dersom vi bekjenner våre synder, er Gud trofast og rettferdig, så han tilgir oss syndene og renser oss for all urett» (1. Johannes 1,9) "Kom, la oss gjøre opp vår sak! sier Herren . Om syndene deres er som purpur, skal de bli hvite som snø, om de er røde som skarlagen, skal de bli hvite som ull.Jesaja 1:18