Gå til innhold
☰ Meny
Verdi og prestasjon

Verdi og prestasjon

Må jeg prestere for å ha verdi?

Det er mye som vil påvirke hva vi tenker om oss selv. Her er mediene viktig. De omslutter oss hver dag og taler til oss hver dag. Ikke bare i form av nyheter, men også gjennom underholdning og sosiale medier. Hvilke verdier og holdninger, menneskesyn og virkelighetsoppfatninger kommuniseres her?

Tekst i artikkelen er hentet fra et undervisningsopplegg utarbeidet av Damaris Skole Grs. 

Filmen treffer oss direkte i følelsene uten å mellomlande i intellektet… 

Sitatet kommer fra Ingmar Bergman, kjent svensk teater- og filmregissør.  Han sa at filmene går direkte til følelsene våre, uten å mellomlande i intellektet. Filmer appellerer spesielt sterkt til følelsene våre, og derfor kan det være en utfordring å også tenke over budskapet i forskjellige filmer.

«Det kommer vel egentlig ikke som en overraskelse at populærkulturelle produkter som filmer og tv-serier er mer enn «bare underholdning». Jeg tipper de fleste av oss har kjent på sterke følelser i møte med filmfortellingene. Vi blir både rørt og rystet, vi ler, vi gråter og fylles med glede», skriver Eivind Bø, tidligere redaktør for snakkomtro.no.

Hvor viktig er det for deg å prestere veldig bra for å føle deg verdifull?  Mange har et så sterkt ønske om å utmerke seg, at de setter skyhøye krav til seg selv enten det er på skolen, i idrett, i ulike fritidsaktiviteter eller i det sosiale liv. Når en lykkes, er selvfølelsen god – og motsatt. Da kommer også lett følelsen av å være mindre verdt snikende. Men hvis prestasjonene våre bestemmer verdien vår, vil verdien vår stadig være i forandring.

Er det sånn at dyktige og populære fotballspillere har mer verdi fordi de presterer sterkt på fotballbanen? Må man bli en verdenskjent fotballspiller for å føle seg verdifull?

Du er verdifull fordi Bibelen og Gud sier det!

Norske jenter har bedre karakterer enn noensinne, bruker mindre rus og er mer pliktoppfyllende enn før. Men aldri har de slitt mer med prestasjonspress, stress og psykiske plager. I tv-serien «Sykt perfekt» gir sju jenter mellom 15-23 år et usminket møte med presset de møter om å prestere det perfekte på alle områder.

Hva tenker du når du ser deg selv i speilet? Tiden vi lever i, har stort fokus på det ytre. Mediene er fylt av kjendiser med et «perfekt» utseende. På sosiale medier gjelder det å bli sett og få tilbakemeldinger. Mange føler seg mer verdifulle når de får høre at de er fine. Ikke rart, da, at mange strever med å få den «perfekte» kroppen.

Du har fått gaver og talenter å forvalte, men du er fortsatt verdifull selv om du ikke får til alt du skulle ønske. Vi er verdifulle fordi vi er skapt i Guds bilde, og fordi vi er elsket av ham.

Bibelen forklarer at Guds kjærlighet til oss ikke avhenger vår prestasjoner eller vårt utseende! Det er altså ikke det vi presterer som gir oss verdi. Ikke minst er dette tydelig når det gjelder frelsen. Frelsen bygger ikke på hva vi har gjort, men på hva Jesus har gjort for oss. Derfor bruker vi ordet «nåde», som betyr noe som er gratis, noe som blir gitt uten at vi fortjener det.

«For av nåde er dere frelst, ved tro. Det er ikke deres eget verk, men Guds gave.  Det hviler ikke på gjerninger, for at ingen skal skryte av seg selv.» Ef. 2,8-9

Det er nettopp dette med nåde og frelsen som skiller kristen tro fra andre religioner også.

Gud er opptatt av hva du gjør med det livet du har fått. Men hvis prestasjonene våre bestemmer verdien vår, vil den stadig variere.